Blogi: Aineisto hallussa

Tuesday, October 19, 2010

Kaikki tiedostomuodot, huono idea!

Moni kuva- tai aineistopankkia hankkiva haluaa ratkaisun, joka tukee kaikkia tiedostomuotoja. Vaatimus kuulostaakin loogiselta. Enemmän on parempi. Mutta samalla vaatimus kertoo siitä, että aineistopankkiprojekti tulee todennäköisesti epäonnistumaan. Miksikö?

Modernien aineistopankkien käyttäjistä valtaosa on tänä päivänä toimistokäyttäjiä, ei graafisen alan ammattilaisia. Samalla käyttäjiä on edellisen sukupolven aineistopankkeihin nähden moninkertainen määrä.

Toimistokäyttäjillä on tavalliset toimistosovellukset, ei tuhansien eurojen hintaisia graafisen ammattilaisen erikoissovelluksia. Eikä heillä ole graafisen alan koulutusta eikä kokemusta. Toimistokäyttäjä ei ymmärrä pikseleistä, EPSeistä, TIFFeista, CMYKeistä hönkäsen pöläystä. Toimistokäyttäjä haluaa kuvan, dokumentin tai logon. Helposti ja heti. Eikä vaatimus itse asiassa eroa kauheasti ammattilaistenkaan vaatimuksesta. Jos ammattilaisen täytyy koko ajan miettiä tiedostomuotoja, kokoja, pikseleitä ja sen semmoisia, työ hidastuu ja virheitä sattuu.

Anna selkeä palvelulupaus
Aineistopankin pitää pystyä antamaan käyttäjälle selkeä palvelulupaus: Tästä aineistopankista saa tyypilliseen käyttöön sopivaa tyypillisillä ohjelmistoilla aukeavaa materiaalia joiden käyttöoikeudet ovat kunnossa ja joiden resoluutio on riittävä tyypilliseen käyttöön. Älä laita käyttäjää miettimään, muuta kuin kuvavalintaa. 200 Megaiset messuseinäkuvat, ilmoituspohjat, rajoitetuilla oikeuksilla hankitut kuvat ja muu erikoistavara on aineistopankissa sijoitettava siten, että tavallinen käyttäjä ymmärtää ilman selityksiäkin tämän aineiston erikoisluonteen.

Organisaatio, joka haluaa aineistopankkinsa tukevan kaikkia tiedostomuotoja, ei useinkaan ole miettinyt palvelulupausta eikä käyttäjiä. On parempi, että aineistopankki palvelee tyypillistä käyttöä erittäin hyvin ja että sinne ei laiteta erikoistiedostoja lainkaan, kuin että se palvelee heikosti kaikkea käyttöä. Kannattaa myös muistaa, että aineistopankin tiedostoista 80-90% on tyypillisesti kuvatiedostoja, seuraavana ryhmänä graafiset ohjeistot ja logot ja vasta sen jälkeen muut sisältötyypit. Muutamalla tiedostomuodolla kattaa jo lähes koko tarpeen.

getImageRight -aineistopankit otetaan käyttöön suppealla joukolla tiedostomuotoja jotta aineistopankkiin ei ladattaisi mitä tahansa tiedostoja. Siksi et löydä meidän ominaisuuslistan kärjestä lupausta kaikkien tiedostomuotojen tuesta. Koska se on huono idea. Haluamme omalta osaltamme opastaa tehokkaan ja pitkäaikaisen aineistopankin hallinnointiin. Leväperäinen tiedostopolitiikka tuhoaa aineistopankin muutamassa vuodessa. Toisaalta getImageRightin tukemat tiedostomuodot on helposti pääkäyttäjän valittavissa tarpeen vaatiessa, vaikka sitten ne kaikki.

Lue lisää "Näin onnistut digitaalisessa aineistohallinnassa" -oppaasta. Lataa opas ilmaiseksi.