Blogi: Aineisto hallussa

Sunday, March 13, 2011

Mitä digitaalinen aineiston hallinta on?

DIGITAL ASSET MANAGEMENT (DAM)
Digitaalisen aineiston hallinta, englanniksi Digital Asset Management (DAM), tarkoittaa yrityksen ja organisaation visuaalisen omaisuuden, kuten logojen, kuvien, videoiden ja grafiikan, hallintaa ja tuosta omaisuudesta huolehtimista.

Digitaalisen aineiston hallinta on aineiston tallentamista eli arkistointia, sen hallintaa eli löydettävyyttä ja organisointia ja sen jakamista käyttöön. Se on siis samaan aikaan arkistointia, hallintaa ja jakamista.

MITÄ DIGITAALINEN AINEISTO ON?
Digitaalinen aineisto on tyypillisesti pääosin valokuvia, sitten logoja ja muuta brändigrafiikkaa ja lopulta PDF:iä, taittopohjia, PowerPoint -esityspohjia, videoita, itse asiassa mitä milloinkin. Valokuvien osuus on kuitenkin hallitseva.

MISTÄ DIGITAALINEN AINEISTO TULEE?
Digitaalinen aineisto hankitaan pääasiassa muualta. Organisaatiolla on hovitoimittajia, kuten valokuvaajia, studioita, mainostoimistoja ja graafikkoja, joilta kuvaa ja aineistoa tilataan. Aineistoa saadaan myös pää-miehiltä. Sitä hankitaan myös kuvatoimistoilta.

MIHIN DIGITAALISTA AINEISTOA KÄYTETÄÄN?

Digitaalista aineistoa käytetään markkinointiin ja viestintään: Itse, jälleenmyyjien tai kumppanien toimesta. Sitä käytetään asiakaslehtiin, mainoksiin, esitteisiin ja yhä enemmän webbiin ja muuhun sähköiseen käyttöön. Sosiaalisiin medioihin, infonäyttöihin, mobiiliin, ihan mihin vain. Käytön jatkuva laajeneminen uusiin kanaviin tekee toiminnasta jatkuvasti monimutkaisempaa. Perinteisestihän yrityksien ja organisaatioiden markkinoinnin tai viestinnän tuotantoprosessit ovat pyörineet muutamien vakiojulkaisujen parissa. Nyt samaa tavaraa saatetaan syöttää asiakaslehden lisäksi webiin, mobiiliin, iPadille, Facebookiin, Twitteriin, sähköpostiuutiskirjeelle, blogiin, infonäyttöihin ja erilaisiin kumppanikanaviin. Niinpä aineiston hallinnan ja jakelun haasteet ovat kovasti kasvamassa.

Lue lisää "Näin onnistut digitaalisessa aineistohallinnassa" -oppaasta. Lataa opas ilmaiseksi.