Blogi: Aineisto hallussa

Monday, March 21, 2011

Mitä yhteistä on maailman parhailla esityksillä?Organisaatiot viestivät esityksin jatkuvasti: asiakkaille, sidosryhmille, seminaareissa, henkilöstölle, sijoittajille… Esityksillä osoitetaan asiantuntemusta, vaikutetaan, jalkautetaan strategiaa ja viedään ilosanomaa eteenpäin. Mutta vain jos yleisö on hereillä. Tylsä esitys ei saavuta tavoitteita. Se ei viesti. Se ei vaikuta. Mutta se vie kymmeniä ja kymmeniä tunteja kuulijoiden aikaa. Aikaa, joka on muutenkin kortilla. Aikaa, joka maksaa.

Kukaan ei kuitenkaan nuku näitä, maailman parhaita esityksiä seuratessaan. Ne eivät hukuta kuulijaa tusinaan pointtiin per sivu. Sillä niissä ei juuri käytetä bulletteja, noita PowerPointin ranskalaisia viivoja.

Maailman parhaat esitykset rakentavat viestinsä kuvien päälle, vahvaan visuaaliseen kerrontaan. Ne muodostavat tarinan, kuin sarjakuvan. Joka pitää kuulijan hereillä ja kiinnostuneena koko esityksen ajan. Ja auttaa muistamaan viestin niin kuultuna, ruudulta luettuna kuin visuaalisenakin tarinana vielä pitkään esityksen jälkeen. Ne vaikuttavat, jopa pysyvästi.

Visuaalisen esityksen tekeminen ei sinänsä ole vaikeaa, eikä edes työlästä. Jos sopiva kuvamateriaali on ja se on käytettävissä.

Tässä onkin homman haaste.

Esitykset eroavat tarpeeltaan viestinnän ja markkinoinnin tarpeisiin tuotetuista kuvista, joita organisaatiosta yleensä löytyy. Esityksissä käsitellään toki toimintaa ja tuotteita, mutta myös abstraktimpia aiheita: laatua, palvelua, onnistumista, epäonnistumista, fiiliksiä, unelmia…  Näihin aiheisiin kuvat kannattaa yleensä hankkia julkaisuvapaina nettikuvatoimistoista muutaman kympin kappalehintaan.

Julkaisuvapaa (eng. royalty free) tarkoittaa, että ostat kuvan kertamaksulla, tyypillisesti muutaman kympin hintaan, ja käytät sitä oman organisaatiosi käytössä yhä uudestaan ilman lisämaksua. Julkaisuvapaata kuvaa myyvät mm. Kuvatoimisto Rodeo, josta löydät parhaan valikoiman suomalaisille sopivia kuvia.

Organisaatioiden aihepiiri on usein verraten suppea, joten kattavan kuvakokoelman kerääminen onnistuu nopeasti. Homman juju on saada kaikki esityksiä tekevät keräämään kuvia. Kun aihepiiristä löytyy valmiiksi valittua kuvamateriaalia, on esitysten tekeminen jatkossa helppoa ja nopeaa.

Koska esityksiä tehdään yleensä ympäri organisaatioita, tulisi kuvien olla kaikkien esityksiä tekevien saatavissa. Toisaalta ihmisten kuvapankeista ostamat kuvat kannattaa kerätä yhteen paikkaan ja laittaa käyttöön. Ne kannattaa koota getImageRight™-kuvapankkiin. Näin ne ovat kaikkien niitä tarvitsevien saatavissa.


Näin onnistut visuaalisissa esityksissä
   1. Tutustu SlideSharen vuoden 2010 paras esitys kilpailun voittajiin
   2. Lue esimerkiksi Presentation Zen: Simple Ideas on Presentation Design and Delivery (Voices That Matter)–kirja
   3. Hanki getImageRight™-kuvapankki, jonne kerrytät kuvat esityksiin ja ratkaiset samalla markkinoinnin ja viestinnän kuvien hallinnoinnin.
   4. Aloita kuvien kerääminen esityksien teon yhteydessä kuvapankkiin.

 Lue lisää "Näin onnistut digitaalisessa aineistohallinnassa" -oppaasta. Lataa opas ilmaiseksi.