Blogi: Aineisto hallussa

Friday, April 29, 2011

Onlinepainot mullistavat painotuotteiden tekemisen, hintataso 28 euroa!

Painotuotteet on perinteisesti tilattu kotimaiselta painotalolta. Hinnan neuvottelu on muistuttanut asiointia basaarissa eikä toimituksessakaan asiat usein mene kuin elokuvissa. Niinpä homma jätetään markkinoinnin ammattilaisille, tai koko riesa ulkoistetaan mieluummin vaikkapa mainostoimistoille.

Maailmalla on syntynyt uudentyyppisiä kirjapainoja, jotka mullistavat tämän kauppatavan ja siirtävät tilaamisen lähemmäksi tavallisen toimistotyöläisen kykyjä, joskin matkaa vielä jää. Samalla hintataso putoaa murto-osaan perinteisistä.

Kirjoitan tänään Asiakasuskollisuusjohtaja -blogissani, tänään kahdesta onlinepainosta: Saksalaisesta Onlineprinters.com:ista ja kotimaisesta DMP Quickshopista. Kotimaisen hintataso on lähellä totuttua. A6 Flyer maksaa veroineen lähes 250 euroa. Sen sijaan saksalainen onlinepaino tarjoaa saman painotuotteen 28 eurolla. Rahti saksasta nostaa hinnan n. 70 euroon. Onlineprinters tarjoaa moniin maihin ilmaisen rahdin. Ehkäpä on vain ajan, ja volyymin kysymys, kun toimitukset Suomeenkin tapahtuvat ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi.

A6 flyerin painaminen ei maksa enää juuri mitään.


Tämä laittaa suuren paineen muullekin osalle painotuotteen valmistelua. Esitteen tai flyerin valmistelu ei saa kestää eikä maksaa, jos itse painaminenkaan ei maksa. Homma onkin siirtymässä yhä enemmän ammattilaisilta osapäivä ammattilaisille ja ammattisoftista vaikkapa Microsoftin Publisherin kaltaisiin kevytversioihin.

Samalla esitteiden kuvittamisen täytyy siirtyä ammattilaisille suunnatuista vaikeista DAM-tuotteista tai 90-luvun kuvapankeista getImageRightin kaltaisiin helppokäyttöisiin verkkopalveluihin.