Blogi: Aineisto hallussa

Wednesday, May 4, 2011

RAW ja DNG tiedostomuodot

RAW 
Järjestelmäkameroista on usein saatavissa ulos RAW-tiedostoformaatti, joka tarjoaa kameran maksimaalisen laadun. Kamera voidaan usein asettaa tuottamaan RAW, RAW + JPEG tai pelkkä JPEG. RAW-tiedosto on valmistajakohtainen, dokumentoimaton tiedostomuoto. Tällaisia on mm. Nikoniin NEF ja Canonin CR2. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kamerat käyttävät ns. Bayer kuvioon perustuvaa kennoa kuvaamiseen. Tällaisessa kennossa pikselit eivät ole täysivärisiä, vaan kennoon on aseteltu tietyn kuvion mukaisesti punaisia, vihreitä ja sinisiä soluja. 12 Mpix kamerassa ei siis ole 12 miljoonaa täysiväristä pikseliä, vaan 4 miljoonaa punaista, 4 miljoonaa vihreää ja 4 miljoonaa sinistä pikseliä. RAW-tiedostossa kuva on tallennettuna tällaisessa mosaikkimuodossaan. Lisäksi RAW-tiedostoon on tallennettu kameran kuvankorjausasetukset ja metatietoja Exif-muodossa.

RAW-tiedoston ongelmana on, että se on vahvasti ohjelmistotuesta riippuvainen. Jokainen kameramalli saattaa tuoda muutoksia formaattiin. Tällä hetkellä Adobe tukee yli 200 RAW-tiedostomuotoa. On ajan kysymys, jolloin tukea ruvetaan karsimaan harvinaisempien muotojen osalta, sillä jokainen formaatti vaatii ohjelmistomuutosten yhteydessä testausta, ja se on kallista. RAW-tiedosto on dokumentoimaton ja ohjelmistovalmistajat joutuvat takaisinmallintamaan jokaisen uuden formaatin.
Digital Negative (DNG)
Adobe on kehittänyt ja antanut julkiseen käyttöön tiedostoformaatin, joka ratkaisee monta RAW-tiedostoon ja muihin tiedostomuotoihin liittyvää ongelmaa. Digital Negative eli DNG on luonteeltaan säiliö, jonka sisälle voidaan tallentaa RAW, JPEG ja muun muassa kuvaan tehdyt muutokset parametreina. DNG:n suosio on hitaasti kasvussa. Monessa alan kirjassa suositellaan siirtymistä DNG-tiedostoon, joskin formaattiin liittyy myös ongelmia. Ohjelmistojen tuki on edelleen puutteellinen, vaikka formaatti on lanseerattu jo 2004.

RAW-tiedosto voidaan muuntaa DNG:ksi menettämättä kuvainformaatiota. Samalla päästään suljetusta formaatista avoimeen formaattiin.