Blogi: Aineisto hallussa

Thursday, May 5, 2011

Softayrityksen maailmanvalloitus jäi parista kuvasta kiinni

Olin hetki sitten erään huomattavan pohjoismaisen softayrityksen partneriohjelman lanseeraustilaisuudessa. Tilaisuus oli yritykselle erittäin tärkeä. Aikaisemmin yritys oli pyrkinyt palvelemaan omilla ratkaisuillaan mahdollisimman montaa toimialaa. Se oli kuitenkin kallista ja sitoi resursseja. Nyt maailmanvalloituksen kynnyksellä sen oli pystyttävä keskittymään ydintuotteeseen, sillä niskaan hengitti maailmanjättiläinen. Sen oli saatava kotimarkkinoille mahdollisimman monta partneria myymään ja toteuttamaan toimialakohtaisia ratkaisuja yrityksen tuotteen päälle.

Tilaisuuteen olikin panostettu, viimeisen päälle. Paikaksi oli valittu yksi keskustan parhaista hotelleista. Kutsut oli lähetetty, sähköisesti ja paperilla, varmuuden vuoksi useaan kertaan. Puhelimellakin oli muistuteltu. Niinpä paikalle oli saatu 50 partnerikandidaatin kiireistä toimitusjohtajaa, osa ihan matkan päästä.

Vastaanotto oli miehitetty varman päälle, ja vielä kerta senkin päälle. Tarjoilut olivat ensiluokkaiset. Saliin oli varattu ylimääräisiä näyttöjä, jottei heikkonäköisimmältäkään jäänyt pieninkään esityksen yksityiskohta sumean peittoon. Yrityksen brändirekvisiittaa oli sitäkin raahattu paikalle pienellä pakettiautolla. Jokaiselle tuolille oli varattu muistikirjat ja muuta rekvisiittaa.

Puhujiksi oli valittu parhaat asiantuntijat, yrityksen ykköskaartia, ympäri Pohjoismaita ja Suomea tilaisuutta varten paikalle lennätettyjä. Tueksi oli tuotu myös asiantuntijoita, jos vaikka vierailta tulisi vaikeita kysymyksiä.

Esityksiä varten oli nähty vaivaa. Oli mietitty mitä yleisö haluaa ja lähdetty siitä liikkeelle. Kartoitettiin markkina, mahdollisuudet, yrityksen yhteistyöhalu ja tehtiin tömeriä lupauksia ja listattu jokainen olennainen pointti. Lisäksi presikset täyttivät tiukimmankin brändipoliisin vaatimukset. Kaikki oli siis tip top.

Mutta mikä sai aikaan joukkopaon tilaisuuden puoliajalla? Mihin kaikki tuo panostus lopulta kaatui? Mikä pysäytti, tai ainakin viivästytti pörssiyrityksen maailmanvalloitusta? Kuvien puute.

Maailmanvalloitus jäi kuvista kiinni


Esitysten vahvat pointit eivät pudonneet yleisöön, eivät vakuuttaneet sitä, koska niitä ei osattu visualisoida. Yleisöä ei autettu ymmärtämään, laittamaan kontekstiin, hahmottamaan tai kokemaan tunteita. 10 pallukkaa business jargonia aiheeseen kuulumattomalla leikekuvalla eivät alleviivanneet tai nostaneet esille keskeisiä asioita. Yleisö yritti ymmärtää, kaivaa olennaista, koska esityksissä sitä ei ollu tehty valmiiksi.

Ei ollut tehty valmiiksi, koska heillä ei ollut siihen välineitä.

Vaikuttava esitys tukeutuu aina vahvoihin visuaalisiin apuvälineisiin, eli kuviin. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tutkimusten mukaan 10 % ihmisistä muistaa tekstin tai puheen välityksellä kerrotun asian kolmen päivän kuluttua. Kun mukaan lisätään pointin mukainen kuva, 65 % muistaa sen. Viestisi menee siis perille 6,5 kertaa paremmin!


Tarkoitus ei ole kuvittaa, vaan kertoa kuvalla se mitä halutaan sanoa. Kuvan täytyy alleviivata viestiä. Visualisoida se. Sen pitää saada kuulija tuntemaan, sillä ihmiset muistavat sen minkä tuntevat.

Näille esiintyjille ei annettu edes mahdollisuutta. Kuvia ei voi käyttää, jos niitä ei ole. Yrityksen kuvapankista löytyivät logot, presispohjat, tuotekuvat, johdon naamataulut ja muutama mitäänsanomaton kuvitus- tai leikekuva. Eipä juuri apua.

Jos käytössä olisi ollut laaja yrityksen aihemaailmaan sopiva kuvakokoelma, esitysten pointit olisi saatu ymmärretysti ja muistettavasti kerrottua.

Tuollainen kuvakokoelma syntyy keräämällä kuvia kaikkien esityksiä tekevien toimesta yhteen paikkaan, getImageRightiin. Kuvia voi kuvata itse, niitä voi hankkia kuvatoimistoista tai kuvauttaa ammattilaisilla.

Yrityksen kuvakokoelmasta täytyy löytyä tyypillisten markkinoinnin tarpeiden lisäksi mm. kuvia toimialasta, kilpailijoista, teknologioista, yksityiskohdista, mutta erityisesti kuvaa jolla kerrotaan vaikkapa hyvästä palvelusta, huonosta palvelusta, menestyksestä, kriisistä...