Blogi: Aineisto hallussa

Wednesday, May 4, 2011

Tiedostojen nimeämiskäytännöt

"Miten minun tulisi nimetä kuvatiedostot?" on jostain syystä asiakastapaamisissa yleisimmin esille tuleva kysymys. Mutta ei koskaan neukkarissa. Vaan käytävällä kahden kesken. Ikäänkuin salaisuutena: "Ethän kerro kenellekään, että kyselen tyhmiä

Eikä siinä mitään, kyllä meidänkin firmassa välillä istutaan porukalla tunti jos toinenkin tappelemassa jonkun hakemiston nimestä tai nimeämiskäytännöistä. Tiedostojärjestelmässä nämä ovat keskeisiä asioita.

getImageRightin näkökulmasta on kylläkin aivan sama, vaikka kaikki tiedostot olisivat alunperin saman nimisiä. Nimittäin kun kuva, tai muu aineisto tiedosto tuodaan getImageRightiin, se nimetään järjestelmän sisällä sisäisellä ID:llä. Kun kuva ladataan myöhemmin ulos, tiedoston nimi vaihdetaan takaisin alkuperäiseen. Ellei perusasetuksia ole muutettu. Niinpä getImageRightiin voidaan tuoda vaikka 10 000 kuva1.jpg nimistä tiedostoa. Ei tosin samalla kertaa.Tiedostojen nimeämiseen ja hakemistoihin kannattaa kuitenkin käyttää vähän aikaa. Hyvä nimeämiskäytäntö tekee asioita yksinkertaisemmaksi. Silloin voidaan kytkeä päälle "salli kuvan automaattinen vaihto" -toiminto, jolloin kuvia voidaan helposti vaihtaa tuomalla uusi kuva samalla nimellä getImageRightiin. Eräs asiakkaamme käsitteli uudestaan kymmeniä tuhansia kuvia ja toi ne tämän asetuksen avulla sisään edellisten päälle hyvin näppärästi. Toinen hyöty tulee siitä, että getImageRightista voidaan katsoa kuvan alkuperäinen nimi ja etsiä omilta kovalevyiltä esimerkiksi kuvan RAW-versio, jos sitä ei ole tuota getImageRightiin. Siinäpä ne edut olivatkin.

Kuvien nimeämiskäytännössä on useita haasteita, miksi yksilöllisiin nimiin pyrkiminen ei välttämättä ole vaivan arvoista. Organisaatiossa, jossa kuvia tuodaan sisään useiden henkilöiden toimesta, on käytännöistä sopiminen hankalaa ja noudattaminenkin vähän niin ja näin.

Jokainen kamera numeroi kuvat automaattisesti omalla logiikallaan. Niinpä yhdellä kameralla numerot ovat juoksevia, mutta jos käytössä on kaksi kameraa, voivat nimet olla päällekkäisiä. Monissa sisääntuontiohjelmissa voi tiedostot nimetä näppärästi uudestaan. Niin myös Windowsissa.

Import Pictures and Videos -toiminto tekee jokaisesta sisääntuodusta erästä oman kansion, päivämäärän mukaan. Jos sisääntuotavalle erälle antaa tagin, tiedostot nimetään sen mukaan. Yksi ajatus voisi olla nimetä vuoden ja aiheen mukaan. Esim. 2011 virkistyspäivä. Tällöin tiedostot saavat nimekseen 2011 virkistyspäivä 1.jpg -tyyppiset nimet. Välilyönneillä ja muut välimerkit, kunhan ne on käyttöjärjestelmän puolelta sallittuja, toimivat aivan mainiosti.


Paras käytäntö on kuitenkin lisätä nimen alkuun aina yrityksen nimi tai lyhenne.

Tiedostojen nimeämisissä kannattaa ottaa huomioon, että nimeämisen pitäisi olla yksilöllistä hakemistojen yli, eli vaikka kaikki tiedostot tuodaan samaan hakemistoon, niin päällekkäisiä nimiä ei löydy.