Blogi: Aineisto hallussa

Wednesday, May 4, 2011

Tuhoamaton kuvankäsittely (Parametric Image Editing eli PIE)

Kuvia voidaan käsitellä lähtökohtaisesti kahdella tavalla: perinteisesti pikseleitä muuttamalla tai parametrisesti tuhoamatta tietoa.
Perinteisessä kuvankäsittelyssä kuvan pikseleitä muutetaan ja muutokset tallennetaan tiedostoon. Esimerkiksi Photoshop-työskentely on tyypillisesti tällaista. 

Monet muutokset ovat luonteeltaan tuhoavia. Muutosta ei voida perua ilman, että kuvan laatu heikkenee. Niinpä kuva saatetaan käsitellä nyt tiettyyn käyttöön. Myöhemmin haluttaisiin käsitellä se eri tavalla, mutta tämä ei ole mahdollista, sillä tehtyjä muutoksia ei voida peruuttaa esimerkiksi terävöityksen osalta. Niinpä on hyväksyttävä heikentynyt laatu, tai tehtävä mahdolliseen alkuperäiskuvan kopioon työläät muutokset alusta pitäen.

Kuvia on mahdollista käsitellä niinkin, ettei kuvan informaatiota tuhota peruuttamattomasti. Se on mahdollista Photoshopillakin, joskin vaatii tarkkaavaisuutta ja erityisiä työtapoja. Tällöin jokainen korjaus tehdään  omaan Layeriin eikä alkuperäiseen kuvaan kosketa. Tällöin on oltava tarkkana, ettei tiedostoa koskaan tallenneta niin, että Layerit katoaisivat. Tiedostomuotona on tällöin aina PSD.
 
Tuhoamattomalla käsittelyllä tarkoitetaan yleensä niin sanottua parametrista kuvankäsittelyä. Tällöin kuvankäsittelyohjelma ei ole Photoshop vaan esim. Adobe Camera Raw tai Adobe Bridge. Nämä, ja monet muut ohjelmat, osaavat säilyttää alkuperäisen tiedoston ja tallentavat sen kylkeen tiedon tehdyistä korjausvaiheista. Nämä ne sitten toistavat aina kuvaa esitettäessä. Tiedostossa on siis esimerkiksi alkuperäinen RAW-kuva sekä lisäksi tieto jokaisesta tehdystä korjausoperaatiosta "nauhoitettuna". Parametrit ovatkin ikään kuin käskyinä mitä kuvalle pitää aina näytettäessä tehdä. Kuva ei siis koskaan ole valmis, vaan se muodostetaan joka kerta alkuperäisestä kuvasta "nauhoitetuilla" korjauksilla. Tietokoneet eivät aikaisemmin olleet tähän riittävän tehokkaita.

Tällaista kuvankäsittelyä kutsutaan parametriseksi kuvankäsittelyksi (Parametric Image Editing) ja näitä ohjelmia usein kategorisesti PIEware –nimellä. 

Tällaisesta kuvasta voidaan myöhemmin peruuttaa korjauksia ja tehdä uusia korjauksia ilman laatuongelmia tai kadonnutta tietoa.
Parametrinen kuvankäsittely on kuitenkin sidoksissa käytettyihin sovelluksiin. Tiedostoon "nauhoitetut" käskyt kun ovat usein ohjelmistokohtaisia, jopa valmistajan sisällä. Ohjelmistot kuitenkin kehittyvät jatkuvasti ja oppivat varmasti lukemaan tyypillisten kilpailijoiden metkut.

Tiedostomuotona käytetään usein DNG-tiedostomuotoa, mutta monet softat tallentavat parametrit rinnakkaiseen (sidecar) xmp-tiedostoon, jolloin originaali voi olla RAW tai mikä tahansa tuettu formaatti.