Blogi: Aineisto hallussa

Wednesday, September 28, 2011

Vinkki: Hanki kuvia varastoon

Esimerkki kuvatoimistokuvasta, jota voi käyttää erilaisissa käyttötarpeissa. (c) iStockphoto / Dragan Trifunovic
Sopivan kuvan hankkiminen on usein puolimahdotonta silloin kun sitä tarvitsisi. Voit hyvin kuvitella mielessäsi sen kuvan jota haluaisit käyttää. Valitettavan usein kuvittelemasi kuva tapahtuu toisessa ajassa, paikassa, tilanteessa tai olosuhteissa. Niinpä et voi lähteä sitä kuvaamaan, tai lähettää kuvaajaa paikalle.

Kuvaamista ei voi jättää tarpeeseen. Tämän tietää jokainen kuvatoimisto. Kuvat kuvataan varastoon. Siksi kuvatoimistokuvaa kutsutaankin englanniksi stock photoksi, varastokuvaksi.

Oma kuvavarasto helpottaa kaikkien viestinnän haasteiden kanssa puuhastavien elämää, on kyse sitten perinteisistä markkinointi- ja viestintäfunktioista; dokumentteja ja esityksiä tekevistä myyjistä, johdosta tai asiantuntijoista: tai lukuisista webin ja sosiaalisen median parissa puuhastavista sisällöntuottajista. Jokainen tarvitsee kuvaa asettaakseen kohderyhmänsä oikeaan kontekstiin ja konkretisoimaan asiansa.

Kerron tässä kuinka rakennat omat kuvavaraston organisaatiollesi.

Oman tarpeen kuvittaminen ei edellytä isoa kuvavarastoa, sillä aihepiiri on kapea. Alkuun pääsee jo kymmenillä kuvituskuvilla. Tämän lisäksi tulevat luonnollisesti tuote- ja henkilökuvat.

Kuvavarasto syntyy keräämällä käytettävät kuvat, kuvauttamalla varastoon ja hankkimalla kuvia kuvatoimistoista keskitettyyn paikkaan johon kaikilla on pääsy.

Keskitä:  Perusta kuvavarasto getImageRightiin tai vastaavaan. Tärkeää on, että kuvat on yhdessä paikassa, kaikilla on sinne pääsy, kuvia on helppo löytää, käyttää ja tuoda lisää. Lisäksi varaston hallinnan on oltava helppoa ja käytön turvallista ja tarvittaessa kontrolloitua.

Kerää: Aloita valjastamalla käyttäjäsi keräämään käyttämänsä kuva kuvavarastoon koko organisaation käyttöön sen sijaan että jokainen pitää kuvat visusti omassa piilossa ja pois käytöstä. Kun kuva on koko organisaation käytössä, porukalla on suurempi motivaatio nähdä vaivaa esimerkiksi oman toiminnan kuvaamisessa tai dokumentoinnissa. Samalla kuvavarasto kasvaa. Kannusta siis työntekijöitä keräämään kuvaa päämiehiltä, omista kätköistä ja kuvaamaan sitä.

Kuvauta: Kerääminen ei kuitenkaan yksin riitä. Organisaatio tarvitsee toiminnastaan ja alastaan kuvituskuvaa, joka vaatii hieman suurempia kuvausjärjestelyjä kuin mitä oman toimen ohessa ja omilla vehkeillä onnistuu. Silloin tarvitaan paikalle ammattikuvaajaa. Kuvaaminen kannattaa tehdä isommissa erissä, jolloin samalla kertaa saadaan otettua suuri määrä materiaalia useampaan eri käyttätarpeeseen. Suunnitellaan siis vaikkapa kuvausaiheet koko päiväksi, jolloin kuvaajan ja kuvausjärjestelyjen kulut jakautuvat koko erälle ja tiputtavat kappalehinnan varastokuvalle sopivaan hintaluokkaan.

Esimerkkejä tuotettavista kuvituskuvista on mm. kuvat tuotannosta, asiakaspalvelusta, myynnistä, raaka-aineista, teknologiasta, palvelutilanteista ja tuotteista luonnollisissa käyttöympäristöissä. Samaan kuvaussessioon voi hyvin yhdistää henkilöiden kuvauksia, ryhmäkuvia ja toimitilojen ja rakennusten kuvaamiset. Samoista kohteista kannattaa ottaa kuvia eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi tuotantokoneesta voidaan ottaa kuva itse koneen esittelyyn, työvaihekuvia ja fiiliskuvia tuotannosta. Toisissa ruuduissa on tärkeää, että kone on nimenomaan tunnistettavissa jos käyttötarve koskee juuri tuota konetta, toisissa ruuduissa kohde kannattaa esittää yleisemmin jos halutaankin kuvittaa tuotantoa tai työvaihetta yleensä. Tällöin on hyvä, että kuva ei yksilöi laitetta liikaa, vaan samaa kuvaa voidaan käyttää vaikka kone olisikin jo vaihtunut joksikin toiseksi. Henkilöstöstä on niinikään hyvä kuvata "ihmisiä työssä", siis yksilöimättä henkilöä. Näin kuvia voidaan käyttää myös vaikka henkilö ei enää olisikaan palveluksessa.

Kuvaajan on hyvä antaa kiertää tiloissa ja hakea mielenkiintoisia näkökulmia. Esimerkiksi tylsä varoituskyltti saattaa sopivasta kuvakulmasta ja rajauksella muuttua mielenkiintoiseksi kuvituskuvaksi vaikkapa johdon esitykseen kun kerrotaan turvallisuuden merkityksestä toiminnassanne.

Kuvaajaa valittaessa kannattaa etsiä kuvaajaa, joka hallitsee varastokuvaamisen. Kuvaaja, joka on elättänyt itseään kuvatoimistoille omalla riskillä tuottamasta varastokuvasta, on oppinut ihan oman lompakon kautta miten kuvataan edullisesti paljon kuvaa vielä tuntemattomiin tarpeisiin. Tästä osaamisesta kannattaa maksaa.

Osta: Omaa kuvavarastoa kannattaa täydentää myös kuvatoimistoista. Julkaisuvapailla (royalty free) oikeuksilla ostettua kuvaa voi käyttää omassa toiminnassa yhä uudestaan. Niinpä kuvan voi ostaa kuvatoimistosta omaan varastoon. Nämä kuvat eivät tänä päivänä montaa euroa tai kymppiä maksa. Kannattaa kuitenkin tutustua kuvatoimiston ehtoihin ja hinnoitteluun, sillä halvimmissa hintaluokissa julkaisuoikeudessa saattaa olla yllättäviä rajoitteita. Kuvat kannattaa myös ostaa siinä koossa, että niitä myös voidaan käyttää uudestaan muussakin tarpeessa. Webiin pienessä resoluutiossa ostettu kuva ei juuri muuhun käyttöön riitä, vaikka oikeudet olisikin riittävät.

Ratkaise siis kuvitustarve jo ennakkoon keskittämällä, keräämällä, kuvauttamalla ja ostamalla kuvaa  varastoon.