Blogi: Aineisto hallussa

Wednesday, November 23, 2011

Canon EOS-1DX ja katoavat kuvat

Juuri julkaistu Canon EOS-1D X maksaa noin 6000 euroa. Tuohon hintaan saa vain rungon. Päälle on syytä laskea linssit, jalustat ja muut tarpeet. Kameralaukun hinnaksi tuleekin helposti 10 000 euroa. Eikä unohtaa sovi palkkakuluja ja työasemaa softineen. Kuvaaminen on kallista.

Niinpä on ihmeellistä, että monet tuntemani kuvien parissa puuhaavat ihmiset, ammattikuvaajat ja suunnittelijat yrityksissä, eivät huolehdi kuvien säilytyksestä asianmukaisesti. 10 vuoden tuotanto saattaa olla kovalevyn nurkalla. Organisoimatta, muiden ulottumattomilla ja varmuuskopioimatta. RAID-levy ei ole varmuuskopioi, eikä hyllyssä oleva ulkoinen kovalevy ole luotettava varmuuskopiointilaite.
Suunnittelijallamme oli kotona 10 vuoden digikuvat ja oman yrityksen puitteissa tehdyt työt viimeisen päälle rakennetulla verkkopalvelimella. Eräänä päivänä yksi vikasietoisen RAID-levyjärjestelmän levyistä kuoli. Sitä selvittäessä suunnittelija onnistui tiputtamaan koko levypakan softasta irti. Kuvien pitäisi olla tallessa, mutta osaaminen ei riitä (jos edes on mahdollista) kytkeä pakkaa enää kiinni.
Kerron myöhemmin muutaman kauhutarinan lisää, ihan lähipiiristä. Esimerkiksi sen, kun eräs ammattikuvaaja kadotti kaikki kuvat Macistään, vahingossa.

Miksi ammattilaisen pitää puuhastella tallennusratkaisuissa kuluttajavehkeillä, vaikka kameraksi kelpaa vain paras?