Blogi: Aineisto hallussa

Monday, January 9, 2012

Kännykkä ei syrjäytä kameraa, vai syrjäyttääkö?

Sunnuntain Helsingin Sanomien pikku-uutisesta: Canonin mukaan kännykkäkamerat eivät syrjäytä digikameroita, vaan lisäävät niiden myyntiä.

Näin varmaan toistaiseksi, sillä kännyköiden kamerat ovat vielä varsin heikkoja. Mutta näinhän on aina kun haastaja ilmestyy. Mutta kuinka kauan trendi jatkuu?

Jos otan kuvan kännykällä, se on heti käytettävissä, jaettavissa ja tallennettavissa pilveen. Lisäksi siinä on sijaintitieto ja ajantasainen kellonaika. Sijaintitieto ja ajantasainen kellonaika on varsin hyödyllistä tietoa kuvasta. Toisin kuin millä linssillä tai valotusajalla se on otettu.

Digikameralla on kännykään nähden parempien kuvausominaisuuksien vastapainoksi neljä heikkoutta:

1) Se ei ole mukana.

2) Onko kello ajassa tai oikeassa aikavyöhykkeessä? Kännykkä saa usein tiedon aikavyöhykkeestä ja ajasta verkosta, niinpä se on aina oikeassa. Mutta entäpä kamera. Milloin olet katsonut onko kamerasi ylipäätään ajassa? Entäpä vaihtanut sen oikeaan aikavyöhykkeeseen?

3) Vaikka kamerassasi on GPS, niin onko sillä sijaintia kuviin tallennettavaksi? Vai pitääkö kameraa pitää päällä minuuttitolkulla ensin? Kännykkä saa verkosta avustusta, eli siinä on GPS-A (A niinkuin Assisted). Se saa siis vinkin sijainnistaan ja satelliiteista, joten se ratkaisee sijaintinsa nopeasti. Auto, vene ja urheilu-GPS:ni saattavat olla ilman sijaintia vielä 10 minuutin kuluttuakin. Niin taitaa olla kamerakin.

4) Muistikortilla kuva ei ole vielä valmis. Se on kuin entisajan filmi. Se vaatii kehitystä, eli viennin tietokoneeseen, eli vaivaa. Niinpä se jää kiireessä odottamaan ja muistikortilta saatetaan tuoda kerralla puolen vuoden kuvat. Eye-Fi -kortti on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan, mutta toimii vain WLANilla ja siinäkin huonosti. Eye-fi-kortti on siis muistikortti, jossa on sisäänrakennettu WLAN-kortti. Niinpä se, teoriassa, lähettää kuvat heti kun WLAN-yhteys on. Mutta kamerat eivät ole suunniteltu syöttämään muistikortille virtaa kuin silloin kun ne ovat päällä. Eikä aina silloinkaan. Kortti toimii vain tiettyjen pilvipalveluiden kanssa. Tällöin pullonkaulaksi tullee tyypilliselle ADSL-yhteydelle hidas uplink. Kameran on oltava päällä pitkään, jotta kuvat saadaan siirrettyä. Osaako kamera sammuttaa itsensä tunnin kuluttua kun kuvat on siirretty, vai sammuuko se lopulta akun loppumiseen?

Jos digikamerat eivät nopeasti ala kehittyä sijaintitiedon ja verkkoyhteyksien osalta, markkinat sulaa alta. Ensin digipokkareissa. Videokameroiden puolella Flip kuoli juuri kännykkävideoinnin alle.

Sitten harrastajat jättävät ostamatta sen järkkärikitin pärjätessään päivä päivältä paranevilla kamerakännyköillä. Linssilisäkkeet tuovat uusia ulottuvuuksia. Näitähän on nähty mm. iPhonelle useiltakin valmistajilta. Suurin osa ei sitä paitsi osta järkkäriin lisälinssejä kuitenkaan.

Jos markkinoiden alapää katoaa, katoaa samalla merkittävä osa kameravalmistajien liikevaihtoa ja tulosta. Riittääkö vakavat harrastajat ja ammattilaiset pitämään tuotekehityksen pyörimässä? Jäämme odottamaan 3G järkkäriä.