Blogi: Aineisto hallussa

Tuesday, January 17, 2012

Uusi ominaisuus: Kategoriat ja automaattikategoriointi


Kun uusi käyttäjä tulee webbisivuille (kuten getImageRightiisi), hän yrittää hahmottaa miten sisältö on organisoitu ja miten löytää etsimänsä. Tässä olennainen työväline on sivuston navigointi. Navigointi antaa käyttäjälle suuntaa mistä löytää etsimänsä ja kuinka sisältö on organisoitu. Se kertoo myös mitä sivuilta löytyy ja mitä ei.

getImageRightin navigointi koostuu hakupalkin päällä olevasta osiomenusta, kuten kuvat, lehdistö, tyyliopas, ja vasemmalla pystysuorassa olevasta sisältömenusta, jota usein myös kategoriamenuksi kutsutaan.

Sisältömenun luomiseen ja hallinnointiin on käytössä kolme tapaa:

  1. Voit luoda menun itse;
  2. tai antaa sen syntyä kategorioiden pohjalta automaattisesti;
  3. tai molempia

Sisältömenu muodostuu kahdesta osasta: Kategorioista ylhäällä ja rakentamastasi menusta alhaalla.

Kategoriat ja automaattikategoriointi

Sen sijaan, että loisit menun itse, kategoriat voidaan nyt muodostaa kuviin tallennetusta kategoriatiedosta. Emme alunperin pitäneet tarpeellisena tallentaa kategoriatietoa kuviin, sillä kuvien metatiedoissa ei ole tälle tiedolle paikkaa eikä sitä siis voi tuoda sitä kautta sisään. Tai jos ollaan tarkkoja, Category-kenttä on kyllä metatiedoissa, mutta se on poistumassa eikä sitä ole enää syytä käyttää. Lisäksi siihen voi tallentaa vain kolme (3) merkkiä. Ei siis kovin käytännöllinen paikka kategoriatiedolle. Me siis ajattelimme, että hakusanat riittävät.

Käytännössä porukka kuitenkin tallentaa hakusanoihin kaikenlaista tietoa: hakusanoja, tuotenumeroita, paikkoja, ihmisiä, tapahtumia ja tietenkin kategorioita. Kyse on siis erityyppisestä tiedosta ilman tietoa itse  tyypistä. Niinpä olemme nyt siirtymässä hakusanoista sveitsin armeijan linkkuveitsenä kohti tyyppikohtaisiin merkkeihin (Englanniksi label, tai tag).

Voit nyt lisätä kategorioita kuville. Voit lisätä yhden tai niin monta kuin haluat kuvalle (tai monelle kuvalle). Kuva voi siis olla samanaikaisesti useassa kategoriassa.

Olemme myös lisänneet kategoriaosion sisältömenuun. Se tehdään automaattisesti kategorioiden pohjalta. Kategoriat suodatetaan käyttäjän oikeuksien mukaan, joten menussa näkyvät vain ne kategoriat, joissa oleviin kuviin käyttäjällä on oikeudet. Lisäksi kategorioiden viereen tulee niistä löytyvien kuvien määrä. Niinikään käyttäjän oikeuksien mukaan.

Koska metatiedossa ei ole paikkaa kategorioille, mietimme miten tiedon saisi tuotua. Huomasimme, että porukka on yleensä organisoinut kuvansa jo valmiiksi hakemistoihin ja he käyttävät tätä rakennetta hyvin kategorioiden kaltaisesti. Niinpä lisäsimme Desktop Uploaderiin automaattisen kategorioinnin. Se lisää hakemiston nimet automaattisesti sisääntuotavan kuvan kategorioihin.

Esimerkiksi:
Tuot kuvia G:\Images -hakemistosta. Sinulla on DCS0233.JPG  G:\Images\Events\2011\Summer camp\ -hakemistossa. Kun tuot kuvia sisään Desktop Uploaderilla, lisäämme /Events/2011/Summer camp kategorian kuvalle.
Voit lisätä kategorioita Desktop Uploaderilla tai Webissä sisääntuotaviin kuviin. Erota useampi kategoria pilkulla.

Kategoriat voivat olla, ja usein ovatkin, hierarkisia. Aloita kategorian nimi /-merkillä, joka kertoo että kyseinen kategoria alkaa juuresta. Kirjoita sitten alakategoriat erotettuna jälleen /-merkillä. Esimerkiksi /Events/2011/Summer camp luo Events-kategorian, sen sisään 2011-kategorian ja sen sisään Summer camp-kategorian.

Sisältömenun luominen ja hallitseminen:

Sisältömenun voi luoda ja sitä voi hallita Settings->Categories. Menu on itse asiassa hierarkinen lista tallennettuja hakuja tai linkkejä. Voit lisätä kategorian ja sille hakusanat. Kun käyttäjä valitsee kyseisen kategorian, suoritetaan kyseinen haku. Kuville ei siis tallenneta mitään tietoa. Näin haku on aina tuore.

Voit tallentaa hakusanojen lisäksi linkin. Monimutkaisten hakujen osalta hakusanat eivät usein riitä, vaan joudutkin tallentamaan haun linkin. Voit myös tallentaa linkkejä ulkopuolisiin sivustoihin. Esimerkiksi jos logosi ovat webbisivuillasi, voit tarjota käyttäjille linkin sinne.

Voit organisoida kategoriat hierarkiaan vetämällä niitä hiirellä toisten alle.

Voit myös lisätä erottimen jakaaksesi menusi loogisempiin kokonaisuuksiin.