Blogi: Aineisto hallussa

Thursday, March 1, 2012

Kuvitusjohtaja on alan kuvallinen ajatusjohtaja

Kukaan ei tykkää itsekehusta. Ja sitähän markkinointi ja viestintä usein on.

Viestintätoimistot korostavat, että sinun tulisi pyrkiä olemaan mielummin alasi tai asiasi ajatusjohtaja. Et puhu itsestäsi, vaan alasta ja yhteisestä asiasta. Kun esiinnyt julkisuudessa alan edusmiehenä ja ajatusjohtajana, positioidut samalla ihmisten mielessä alan ykköseksi. Ykkönen on ykkönen myös ostoslistalla.

Ajatusjohtajaksi tullaan tarjoamalla medialle ja yleisölle yleishyödyllistä ja arvokasta sisältöä. Tutkimukset, mielipiteet ja tuoreet ajatukset kasvattavat ajatusjohtajuutta. Kunhan ne eivät haise markkinointiviestille.

Faktaa ja tekstiä on kuitenkin maailma täynnä. Medioiden pinta-alasta suurin osa varataan kuvitukselle, ei tekstille. Tässä onkin kuvitusjohtajan mahdollisuus.

Kuvitusjohtaja on alan kuvallinen ajatusjohtaja, varsinainen mielikuvajohtaja siis.

Kuvitusjohtaja tarjoaa medialle ja muille alasta esim. raporteissa kertoville, kuvamateriaalia. Samalla kuvitusjohtaja saa kuvatekstin, tuotemerkkinäkyvyyden ja lähdemerkinnän kautta näkyvyyttä. Välillä jopa kilpailijoista kertovissa jutuissa. Ja sehän vasta makeaa on.

Rakenna siis yrityksesi tai organisaatiosi kuvapankkia kuin kuvatoimisto.

Mieti mistä mediat kirjoittavat, joissa voisit toimia kuvittajana: alasta yleensä, asiakkaiden elämästä, lähialoista, raaka-aineista, teollisuudesta tai valmistamisesta yleensä, työn tekemisestä, teknologiasta, tulevaisuudesta... Kuvaa tai kuvauta materiaalia joka sopii median käyttöön. Pidä tuotteesi sivuroolissa. Eikä sitä tarvitse edes näkyä.

Kerro sitten medialle, että sinulta voi vapaasti käydä napsimassa kuvia juttuihin. Voit vieläpä harkita, että laittaisit kuvat jakeluun kuvatoimistoihin. Saat vielä niistä rahaa.

Kuvatoimistoilla ei yleensä ole pääsyä kuvaamaan toimialan sisälle. Niinpä tällaisesta sisäpiirin materiaalista on pulaa, kautta maailman. Ja kuvatoimistoilta mediatkin usein kuvansa hankkivat.

Mitä enemmän kuviasi käytetään, sitä useammin ihmiset altistuvat maailmankuvallesi. Kuvateksti on usein parempi paikka näkyä kuin jutun otsikko. Siihen ihmiset ensimmäiseksi usein pysähtyvät.

Lopuksi tarinan paikka:
Asiakkaamme toimii sähköisen liikenteen parissa. Sähköisestä liikenteestä, kuten sähköautoista, latauspisteistä yms. on saatavilla varsin vähän kuvituskuvaa. Niinpä erääseenkin lataustolppakuvaan törmää ihan jatkuvasti. Alan tapahtumassa Kiinassa asiakkaamme näki sen tapahtuman tunnisteena ja 6 yrityksen materiaaleissa. Siinä olisi ollut jollekin lataustolppavalmistajalle hyvä mahdollisuus saada oma tolppa näkyville. Designinhan on usein riittävän erotteleva ilman näkyvää tuotemerkkiäkin. Tuotemerkki ei taas kuvitusmateriaalissa saa usein näkyä.