Blogi: Aineisto hallussa

Wednesday, June 6, 2012

Lehdistön erilaiset kuvatarpeet ja kuinka niitä palvellaan

Lehdistön kuvatarpeet vaihtelevat mediasta, organisaatiosta ja juttutyypistä riippuen. Tässä muutamia ajatuksia miten lehdistöä voi palvella paremmin erilaisissa tarpeissa ja samalla lisätä oman organisaation lehdistönäkyvyyttä.

Lehdistötiedotteet ja muut organisaation aloitteesta syntyvät jutut


Ajankohtaiset aiheet ovat tuoretavaraa ja ne vanhenevat nopeasti. Lehdistötiedote on mahdollista saada läpi usein vain tiettynä päivänä. Aikakauslehdissä hieman pidempään. Tuona kiireisenä päivänä kuvaa ei ehditä kuvaamaan, ellei siihen ole varauduttu jo etukäteen.

Harva toimittaja lähtee kuvia erikseen kyselemään. Joko ne ovat tiedotteen mukana, tai jutun voi unohtaa. Lehden kuvaaja ei päivän aikana kaikkialle ehdi, joten sen varaan ei kannata laskea.

Kuvia ei kuitenkaan saa helposti välitettyä normaaleita tiedotekanavia pitkin. Sähköpostiinkaan niitä ei tule liitteeksi liittää, sillä silloin tukkeutuu jokaisen toimittajan sähköpostilaatikot.

Kuvat kannattaakin viedä getImageRightiin. Tiedotteelle linkki aineistopankkiinne ja toimittaja saa tarpeensa hoidettua sieltä itse, vaikka sitten keskiyöllä juuri ennen deadlineä.

Näkyvyys muisssa jutuissa


Lehdistönäkyvyys syntyy usein mahdollisuudesta päästä mukaan lehden miettimään aiheeseen. Toimittaja on siis kirjoittamassa juttua, soittaa kysyäkseen kommenttia tai tarvitsee siihen kuvitusta. Yhteydenotto tulee usein pahimpaan mahdolliseen aikaan. Haastattelun voi tehdä puhelimessa, mutta kuvitusta varten kuvapankin on syytä olla valmiiksi "ladattu".

Kuvituksen hankkiminen on yksi toimittajan suurista ongelmista. Ja tässä te voitte auttaa. Ehkäpä voisitte tarjota toimistolle oman toimialueenne kuvitusta vapaasti käyttöön.

Pihalaatoituksista ja kauniista pihasta kirjoitetaan kymmeniä juttuja vuodessa. Laattojen kuvia ei julkaise kuin rautakaupan lehti, mutta kuvia kauniisti laatoitetuista pihoista ja työtavoista julkaisee jokainen aihetta käsittelevä media.

Mahdollisuuksia löytyy jokaiselta alalta ja aiheesta. Mieti miten voisitte tässä auttaa toimittajia.

Näkyvyys muiden jutuissa


Herkullisinta näkyvyys on silloin, kun sen saa toisen "myymään" juttuun. Koska moni kilpailijanne on taatusti heikko kuvittamaan aihetta, ehkäpä voisitte auttaa. Jos voitte tarjota toimittajalle hyvää kuvamateriaalia toimialalta, pääsette todennäköisesti juttuun mukaan. Niin, ja se pääkuva, kuvateksti ja kuvan krediitit ohjaa sitten teille. Kilpailijalle jää maininta jossain siellä tekstin joukossa. Lukijoille te olette kuitenkin yhtä kuin toimiala. Mikäpä sen makeampaa kuin kääntää kilpailijan mediavoitto omaksi.

Tätä varten aineistopankkiin pitää kuvauttaa alaanne laajalti edustavaa kuvamateriaalia. Sen pitää olla alan kuvapankki.

Tuoteuutuudet


Monet lehdet julkaisevat tuoteuutuuksia. Nämä ovatkin tuoteyritykselle mainio tapa saada uutuuksille ilmaista julkisuutta. Valitettavasti lehteen mahtuu kerrallaan vain muutama uutuus. Miten varmistatte, että teidän juttu on yksi näistä?

Tärkeintä on luonnollisesti uutisarvo. Mutta toinen tekijä on näyttävä kuva. Ja kolmas helppous. Tuoteuutiset juostaan kasaan nopeasti, joten materiaali pitää saada paikalleen pikkueditoinnilla. Mielummin jopa ilman sitä.

Eikä unohtaa toki sovi sisustus, talo- ja muotilehtiä. Nämä julkaisevat paljon tuotekuvia erilaisten juttujen yhteydessä. Esimerkiksi "Keltainen piristää kevään" -juttuun saatetaan kaivata tuotekuvia keltaisista tuotteista.

Lehtien verkkomediat


Lehdillä, TV:llä ja radiolla on webbisivut, joissa uutiskynnys on usein alhaisempi. Toimitustyöhän panostetaan täällä vähemmän, joten toimittajan pitää saada juttu julkaistua vielä helpommin. Tekstin ja kuvien pitää olla sellaisenaan julkaisuvalmiita. Eikä unohtaa sovi videota.

Lue jutun muut osat:

Kuvapankki lisää lehdistönäkyvyyttä
Lehdistön palveleminen getImageRightilla